دستگاه اسپیرومتری یا نوار ریه چیست و چه کاربردی دارد؟

دستگاه اسپیرومتری

دستگاه اسپیرومتری یا نوار ریه، یکی از جالب ترین لوازم و تجهیزات پزشکی است که از آن برای سنجش میزان عملکرد دستگاه تنفسی استفاده می شود. به همین سبب امروزه، جزو ابزار ها و لوازم مهم در میان تمامی تجهیزات پزشکی به شمار می رود. اما اطلاعات متعددی در خصوص این دستگاه وجود دارد و همچنین دستورالعمل مشخصی در خصوص استفاده از دستگاه اسپیرومتری وجود دارد. اگر در خصوص حوه انجام تست اسپیرومتری آشنایی داشته باشید و اطلاعات لازم را در خصوص آن کسب کنید، می توانید با دانش بیشتری به استفاده از آن بپردازید. ما در این مقاله از پادرا به صورت جامع و کامل به معرفی دستگاه اسپیرومتری و کاربرد آن پرداخته ایم.

دستگاه اسپیرومتری چیست؟

در حال حاضر، اسپیرومتر، یکی از کاربردی ترین لوازم پزشکی است. در واقع اسپیرومتری، تستی است که از ریه فرد مشکوک به بیماری ریوی گرفته می شود. با انجام این تست، پزشک می تواند با بررسی دم فرد در خصوص عملکرد ریه فرد تشخیصات لازم را بدهد.

مطالعه بیشتر : دستگاه اکسیژن ساز

دستگاه اسپیرومتری چیست؟چه بیماری هایی با استفاده از اسپیرومتری تشخیص داده می شوند؟

بیماری هایی که به دستگاه تنفسی مربوط بوده و در نهایت، مبتلا شدن به آن ها، می تواند خطرناک باشد، با استفاده از این دستگاه قابل تشخیص هستند. یکی از شایع ترین بیماری هایی که بر اساس مشکلات تنفسی ایجاد می شود و به عملکرد ریه مربوط است، آسم می باشد. به همین دلیل، تمامی پزشکان برای تشخیص این بیماری، از دستگاه Spirometry استفاده می کنند. بیماری های دیگری که با کمک دستگاه Spirometry تشخیص داده می شوند، عبارتند از فیبروز ریوی، بیماری انسداد ریه، آمفیزم، برونشیت مزمن و ….

نحوه انجام تست اسپیرومتری

در تست اسپیرومتری، فرد باید در داخل یک لوله که به دستگاه Spirometry متصل است، عملیات دم را انجام دهد. به منظور انجام تست به بهترین شکل ممکن، قبل از انجام آن، یک گیره بر روی بینی قرار داده می شود تا تنها راه ورودی تنفس، از راه دهان باشد. فردی که در حال انجام تست اسپرومتری است، حتما باید دهان خود را به خوبی بر روی لوله این دستگاه قرار دهد. به طوری که هیچ راه خروجی از لوله وجود نداشته باشد.

در نهایت، فرد باید بتواند یک دم سنگین را درون لوله انجام دهد. فرد باید به مدت چند ثانیه، عملیات دم را درون این دستگاه انجام دهد. بهتر است که فرد حداقل سه بار این آزمایش را انجام دهد تا نتیجه درست تری دریافت شود. پس از سه بار انجام آزمایش، در صورتی که پزشک، رفتارهای متفاوتی را مشاهده نماید، باید آزمایش را برای بار دیگر انجام دهد.

مطالعه بیشتر : لباس بیمارستانی

نحوه انجام تست اسپیرومتریموارد منع استفاده از اسپیرومتری

در شرایطی که خلط خونی  با منشأ نامعلوم در فرد مبتلا مشاهده شود. زمانی که فرد وضعیت ناپایدار قلبی – عروقی دارد. و همچنین آنوریسم ها و اتساع عروق شکمی یا  مغزی موارد منع مصرف دارند. علاوه بر این افرادی که اخیرا جراحی آب مروارید انجام داده اند نیز ممنوعیت نسبی استفاده از این دستگاه را دارند. برخی از افراد که بیماری حاد دارند، مانند تهوع و استفراغ دارند که باعث می شود با تیم پزشکی همکاری نکنند. علاوه بر این افرادی که به تازگی جراحی‌های شکم و قفسه سینه انجام داده اند.

نکات مهم درباره دستگاه اسپیرومتری

دستگاه اسپیرومتر، دستگاهی است که با استفاده از آن می توان بیماری های مهم و مزمن تنفسی را تشخیص داد. طرز کار با این دستگاه بسیار آسان بوده اما باید اشاره کنیم که قبل از استفاده از آن، حتما باید به چند نکته توجه کنید. خوشبختانه قبل از استفاده از این دستگاه، پرستار و یا پزشک مربوطه، می تواند به طور کامل، شما را با روند انجام این تست و باید ها و نباید های آن آشنا کند. اما یکی از مهم ترین و اصلی ترین نکاتی که باید قبل از انجام تست Spirometry انجام دهید، این است که نباید از دارو های استنشاقی استفاده کنید.

همچنین توصیه می کنیم که اگر قصد انجام تست Spirometry را دارید، حتما قبل از آن، لباس های گشادی بپوشید. چرا که برای انجام این تست باید بتوانید به راحتی تنفس کنید. در نتیجه با پوشیدن لباس گشاد، می توانید به راحتی و آسانی، عملیات تست را پشت سر بگذرانید. نکته: اگر قبل از انجام تست Spirometry ، غذای زیادی خورده باشید، نمی توانید به راحتی تست اسپیرومتری را انجام دهید.

مطالب بیشتر : لباس یکبار مصرف ام آر آی

نکات مهم درباره دستگاه اسپیرومتریشرایط آمادگی برای انجام تست اسپیرومتری

فردی که می خواهد تست اسپیرومتری انجام دهد، باید شرایط زیر را داشته باشد:

  •  حداقل ۶ ساعت قبل از تست Spirometry ، ورزش سنگین انجام نداده باشد.

  •  حداقل یکساعت قبل از تست از مصرف دخانیات خودداری کند.

  •  قبل از انجام تست خلط ریه تخلیه و راههای هوایی تمیز و پاک شود.

  •  به توضیحات و راهنمایی های تکنسین جهت آموزش انجام درست تست کاملا دقت نمایید تا آزمون را به درستی انجام دهید.

  • ممکن است برای تایید تشخیص آسم به جز تست اولیه، پس ازدادن برونکودیلاتور یا اسپری سالبوتامول نیاز به تست مجدد باشد,

سخن پایانی

اسپیرومتری، یکی از مهم ترین و اصلی ترین دستگاه ها و تجهیزات پزشکی است که با استفاده از آن، می توان بسیاری از بیماری های مزمن ریوی را تشخیص داد. پس از مراجعه به پزشک، در صورتی که پزشک معالج، به عملکرد ریه فرد مشکوک باشد، دستور انجام تست اسپیرومتری را می دهد و در نهایت، فرد می تواند به راحتی اقدام به انجام آن نماید.

سوالات متداول

هدف از اسپیرومتری چیست؟

کمک به تشخیص آسم، بررسی پاسخ دهی لوله های برونش در بیماران مبتلا به آسم، تشخیص و تمایز بین بیماری های انسدادی ریه و بیماری های محدود کننده ریه، ارزیابی میزان کاهش عملکرد ریه و تعیین بیماری های ریوی، کمک به تشخیص اختلال عملکرد تارهای صوتی و شناسایی بیماری های بالا خطر ابتلا به COPD در افراد سیگاری.

مراحل اسپیرومتری چیست؟

اندازه گیری و ثبت قد، وزن، سن، جنس و نژاد، چسباندن گیره بینی برای جلوگیری از خروج هوا از بینی در هنگام بازدم قوی، قرار دادن دهان در داخل دهان به طوری که زبان زیر آن قرار گیرد و لب ها پر و سفت شوند. اطراف آن surround تا انتها و در عین حال سریع نفس عمیق و کامل بکشید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه تماسفروشگاه ارتباط با ما