یکی از لوازم و تجهیزات پزشکی که تاریخچه بسیار جالبی دارد، باند پانسمان است. از زمانی که بشر به بستن زخم و پوشاندن آن برای جلوگیری از عفونت اقدام کرد، سال های سال می گذرد. می توان گفت که یکی از جالب ترین و مفید ترین اکتشافات انسان ها، استفاده از یک تکه پارچه به منظور بستن زخم بود. اما با پیشرفت علم، این پارچه، ساختار و شکل متفاوتی به خود گرفته و به گونه ای ساخته می شود که بتواند بالاترین محافظت را از زخم ها انجام دهد که تحت عنوان پانسمان آنها را می شناسیم.
اما طبیعتا، شکل و ساختار تمامی زخم های انسان ها نیز به یک شکل نمی باشد. به همین دلیل، باید اشاره کنیم که با توجه به وجود انواع مختلفی از زخم ها، گونه های مختلفی از باند پانسمان نیز تولید شد و متناسب با نوع نیاز و همچنین نوع زخم، ساختار های متفاوتی را به خود گرفت. به همین سبب آشنایی با انواع مختلف باند پانسمان به شما کمک می کند تا بتوانید در مواقع نیاز، نوع درستی از باند پانسمان را انتخاب و خرید کنید و در نهایت، به خوبی از خود و زخم هایتان مراقبت کنید. اگر با باند پانسمان و انواع آن آشنایی ندارید به شما پیشنهاد می کنیم که در ادامه این مطلب از پادرا با ما همراه باشید.
باند پانسمان چیست؟
باند پانسمان وسیله ای است که برای مراقبت از زخم به کار می رود. می توان گفت که باند پانسمان یکی از تجهیزاتی است که به بافت های آسیب دیده پوست انسان، به منظور بهبودی هر چه سریعتر کمک می کند. باند پانسمان، زخم ها را در مقابل قرار گرفتن در مجاورت هوای آزاد و همچنین عفونت کردن محافظت می کند. علاوه بر این برخی از زخم ها، خونریزی بسیار زیادی داشته و بند آوردن این خونریزی کمی مشکل است. اما با کمک باند پانسمان می توان به راحتی، از وقوع خونریزی بیشتر جلوگیری کرد و در واقع، پروسه منعقد کردن خون را سرعت بخشید. توجه داشته باشید که باند ها، جنس ها و اندازه های متفاوتی دارند که در ادامه این مقاله به آنها اشاره می کنیم.
انواع باند پانسمان
با توجه به نیازهای انسان ها و همچنین موارد مصرفی، باند پانسمان دارای انواع مختلفی می باشد. هر کدام از این باند ها ویژگی ها و خصوصیات مخصوص به خود را دارند و کاربرد های آن ها نیز کاملا متفاوت می باشد. ناگفته نماند که قیمت باند پانسمان نیز با توجه به جنس و ابعاد این تجهیزات پزشکی متفاوت است.
-
باند کرپ سوختگی
باند کرپ سوختگی خاصیت ارتجاعی طولی دارد. از این نوع باند برای پانسمان های عمومی استفاده می شود. این نوع باند ها می توانند زمینه حرکت آزادانه اعضای بدن را فراهم می کنند.
-
باند سوختگی شکل پذیر
باند سوختگی شکل پذیر، بر خلاف باند های دیگر، خاصیت ارتجاعی طولی و عرضی دارد. این ویژگی سبب شده تا هنگام استفاده، به خوبی شکل بدن را به خود بگیرد.
مطالعه بیشتر : عفونت زخم جراحی
-
باند فایبر گلاس
باند پانسمان فایبرگلاس، دارای انعطاف بسیار بالایی بوده و مهم تر از همه می توان با وجود آنها، عملیات رادیولوژی و عکسبرداری را انجام داد و به راحتی از استخوان ها عکس برداری کرد.
-
باند زیر گچ
همانطور که از نام این نوع باند پانسمان می توان فهمید، از آن برای زیر گچ استفاده می شود. جنس باند زیر گچ از پنبه ۱۰۰% بوده و همچنین ضد آب می باشد.
-
باند گچی
باند گچی یکی از کاربردی ترین برندهایی است که دارای پودر گچ کریستال و گاز مخصوص بوده و انعطاف پذیری نسبتا خوبی را فراهم می کند.
روش استفاده از باند پانسمان
نوع پانسمان و پانسمان انجام شده می بایست مناسب شکل و اندازه زخم باشد. به عبارت دیگر وسعت زخم و نوع زخم نیز باید کاملا در نظر گرفته شود. مهم این است که باند پانسمان باید کاملا زخم و اطراف آن را بپوشاند.
در ابتدا باید بسته بندی استریل را باز کنید و سپس مقداری بتادین در گالی پات بریزید. اما باید دقت کنید که سطح درونی گالی پات آلوده نشود. سپس دستکش مخصوص که به آن دستکش لاتکس گفته می شود را به دست می کنید و به کمک پنست ها و گازهای کوچک محل مورد نظر را با گاز و چسب پانسمان کنید. اگر زخم عمیق است، در صورت لزوم باند پیچی کنید. حتما وسایل مصرف شده را به روش بهداشتی دور بیندازید و در محیط رها نکنید. زیرا باعث بیماری های متعدد می شود. نکته قابل توجه دیگر این که حتما به تاریخ انقضا محصولات دقت داشته باشید و این محصولات را پس از آن که تاریخ آنها تمام شده است مورد استفاده قرار ندهید. زیرا نه تنها زخم را تمیز نمی کنند بلکه ممکن است باعث عفونت نیز شوند.
مطالعه بیشتر : سوند
ویژگی های باند پانسمان
باند پانسمان برای استفاده روی زخم به عنوان پوششی در برابر آلودگی ها مناسب است. علاوه بر این محل آسیب را فیکس و ثابت می کند. باند پانسمان بر خلاف پارچه هیچ پرزی ندارد و آلودگی ایجاد نمی کند. با توجه به اینکه باندها در ابعاد و اشکال متفاوتی تولید شده اند، برای استفاده در تمام نقاط بدن مناسب هستند. برخی از باندها قابلیت کش آمدن از طول و عرض را دارند و برخی از آنها تا ۵۰ درصد حالت اولیه کش می آیند.
ابعاد استاندارد باند پانسمان
باندهای پانسمان ابعاد استانداردی دارند. در واقع، تولیدگان به منظور محافظت از بافت های آسیب دیده، ابعادی را در نظر گرفته اند و متناسب با آنها، استاندارد هایی را در خصوص تهیه باند ها و چسب های زخم در نظر گرفته اند. باند های پانسمان دارای ابعاد ۵ – ۷ – ۱۰ – ۱۵ – ۲۰ و همچنین ۲ و ۳ متری می باشند تا استفاده از آن ها بسیار راحت باشد.
مطالعه بیشتر : ضرورت ضد عفونی کردن ابزار پزشکی
سخن پایانی
باند پانسمان سایزهای مختلفی دارد و شما با توجه به نیازتان می توانید سایز مورد نظر را خریداری کرده و استفاده کنید. اگر می خواهید این محصول را در داروخانه، بیمارستان و درمانگاه مصرف کنید، به تمام سایزها نیاز خواهید داشت، زیرا با زخم های متعدد روبرو خواهید شد. اگر قصد خرید باند پانسمان با قیمت مناسب را دارید، حتما باید قبل از خرید تحقیقات لازم را انجام دهید تا بتوانید این محصول را با شرایط استاندارد و قیمتی مناسب تهیه کنید.
سوالات متداول
باند کانفرم چیست و چه کاربردی دارد؟
این باند بدون ایجاد محدودیت در عملکرد و تحرک برای فرد، وضعیت آسیب دیده بدن را تنظیم می کند و همچنین تورم آن موقعیت را بهبود می بخشد. بافت منحصر به فرد و لبه های انتهایی محصول باعث می شود که هیچ گونه پیچ و تاب یا پرز روی باند وجود نداشته باشد. از دیگر ویژگی های این محصول ترکیب پلی استر و ابریشم مصنوعی به کار رفته در پارچه است که پس از قرار دادن بند باعث راحتی و انعطاف پذیری آن می شود.
ویژگی اصلی باند کشسانی چیست؟
این بانداژ که از ۹۰% کتان و ۱۰% پلی استر تشکیل شده است برای تمامی زخم ها استفاده می شود. به طور مستقیم روی زخم ها و هم بر روی سایر لایه ها محافظ اعمال می شود. به راحتی اجازه می دهند هوا در داخل آنها جریان یابد و بیشتر برای چرخاندن، فشرده سازی و محافظت از گاز استفاده می شود.
بدون دیدگاه