تشک مواج، جزء تجهیزات پزشکی است که از بروز بیماری زخم بستر جلوگیری می کند و یا بیماری زخم بستر را درمان می کند. پزشک معالج بیمار بر حسب نوع زخم بستر و میزان حاد بودن آن، انواع مختلف این تشکها را برای بیمار تجویز میکند. ما در این مقاله به این سوال پاسخ می دهیم که تشک مواج چیست و چه کاربردهایی دارد. بنابراین اگر قصد دارید که یک نمونه از این تشکها را تهیه کنید، با پادرا همراه باشید.
تشک مواج چیست؟
گاهی اوقات به دلیل نشستنها یا درازکشیدنهای متوالی و بدون تغییر حالت بدن، عارضهای به نام زخم بستر در فرد رخ میدهد که اگر به موقع پیشگیری یا درمان نشود، مشکلات حادی برای آن افراد ایجاد میکند. تشک مواج می تواند چاره این مشکل باشد. اما در ابتدا بهتر است توضیح دهیم که بیماری زخم بستر و انواع آن چیست و سپس انواع تشک مواج برای پیشگیری و درمان این بیماری را معرفی کنیم. چون این دو رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند.
مطالعه بیشتر : زیرانداز بیمار
زخم بستر چیست ؟
زمانی که فردی به مدت طولانی در یک حالت ثابت می نشیند یا دراز می کشد، دچار عارضه زخم بستر می شود و قسمتی از بدن دچار آسیب پوستی و بافتی می شود. در واقع، فشار ممتد بر این قسمتها، مانع رسیدن خون به بافت آنها میشود. زمانی که تغییر حالت در بدن فرد اتفاق نمیافتد، ذخیره خون در بافتِ اشاره شده، پایین میآید و باعث ایجاد یک زخم میشود. به عنوان مثال افرادی که به دلیل مشکل حرکتی از ویلچر استفاده میکنند و یا مدت زیادی را روی تخت دراز می کشند، بیشتر احتمال دارد که درگیر این بیماری شوند.
می توان زخم بستر را بر اساس شدت آن به مدل های زیر تقسیم کرد:
- زخم درجه یک: در این حالت، فرد فقط احساس می کند که فشار در ناحیه زخم بیشتر است و یک مقدار دچار التهاب است. در واقع می توان گفت این مرحله، شروع ایجاد زخم بستر میباشد.
- زخم درجه دو: در این حالت، یک زخم کوچک همراه با مقدار کمی التهاب و قرمزی ظاهر می شود.
- زخم درجه سه: این نوع زخم به سطح عضلات میرسد و سلول های مرده همراه با عفونت را ایجاد می کند.
- زخم درجه چهار: این نوع زخم بسیار عمیق است و علاوه بر عضلات، استخوان را نیز درگیر می کند.
معمولاً این زخم ها در قسمتهای استخوانی بدن مانند پاها، قوزک پاها، پایه ستون فقرات، تیغههای شانه، پشت و دو طرف زانو و پشت سر ایجاد می شوند. در قسمتهای ذکر شده بین پوست و بافت استخوانی عضلهای وجود ندارد و به علت انسداد خونرسانی، این نواحی دچار ضایعه پوستی و زخم میشود. در صورتی که به موقع زخم بستر درمان نشوند، میزان جراحت افزای یافته و میتواند عفونت کند و حتی زندگی بیمار را به مخاطره می اندازند.
مطالعه بیشتر : انواع ملحفه بیمارستانی
تشک مواج سلولی چیست؟
تشک های مواج تشک های مخصوصی هستند که برای جلوگیری از بیماری زخم بستر استفاده میشوند. جنس این تشکها از پی وی سی است و یک پمپ هوای کم صدا نیز در آن تعبیه شده است. انواع معروف این تشکها، سلولی، تخم مرغی و سنسوری است که هر کدام از آنها کارایی و آپشنهای متفاوتی دارند.
تشک مواج، به شخص کمک میکند که به طور اتوماتیک، فشار را از یک قسمت لگن کم کند و به قسمت دیگر انتقال دهد و با خیال راحت به استراحت بپردازد. این تشکها، تنها نقش پیشگیرنده را ندارند و برای درمان بیماری زخم بستر نیز به کار میروند. اگر فردی که دچار ضایعه زخم بستر شده است از تشک مواج استفاده کند، کم کم درمان می شود.
برای خرید و انتخاب تشک مواج به چه مواردی توجه کنیم؟
برای خرید تشک مواج، باید شدت زخم بستر و میزان تحرک بیمار را در نظر بگیرید. بعضی از بیماران میتوانند اندکی جابهجا شوند ولی گاهی اوقات بیمار حتی کوچکترین حرکتی ندارد. گاهی این بی حرکتی یا کم حرکتی در مدت زمان طولانی اتفاق می افتد و گاهی اوقات در یک بازه زمانی کوتاه تر. پس در هنگام خرید تشک مواج طول مدت بستری نیز اهمیت زیادی دارد. این مدت زمان میتواند از چند ماه تا چند سال و یا حتی تا آخر عمر متغیر باشد.
وزن بیمار نیز از جمله مواردی است که در هنگام انتخاب و خرید تشک مواج مد نظر بگیرید. هر چه وزن بیمار بیشتر باشد احتمال بروز زخم بستر بیشتر است. بدیهی است که هر چه سطح موارد ذکر شده بالاتر باشد، بیمار به تشک مواج پیشرفتهتر و مجهزتری نیاز دارد.
انواع تشکهای مواج و ویژگیهای آنها
همانطور که گفتیم، برحسب نوع زخم و فاکتورهای دیگرِ که در بالا به آنها اشاره کردیم، تشکهای مواج به انواع مختلفی تقسیم می شوند که عبارتند از:
۱- تشک مواج تخم مرغی (تشک مواج ساده)
تشک مواج تخم مرغی که یا تشک مواج ساده یا تشک مواج زنبوری، وزن کمتری را تحمل می کنند. مثلاً تا حدود ۱۰۰ کیلوگرم وزن را تحمل میکنند و مناسب افرادی هستند که مجبورند کمتر از یکسال در بستر بخوابند. این تشکها حدوداً ۱۳۰ حباب دارند و دارای یک کمپرسور هوا هستند که هوا را وارد این حبابها میکند و از این طریق، فشار وزن بیمار را در نقاط مختلف بدن جابهجا میکند. برخی از انواع این تشکها سوراخهای ریزی دارند که مانع از تعریق بدن فرد می شوند. تشک مواج تخم مرغی گزینه مناسبی برای بیمارانی است که به زخم بستر درجه یک و درجه دو دارند و بیشتر جنبه پیشگیری دارد.
۲-تشک مواج سلولی
در تشک مواج سلولی، سلولهای جداگانه هوا در کنار هم قرار گرفتهاند. این سلولها را می توان از تشک جدا کرد و در صورت خرابی، می توان آنها را تعویض و تعمیر کرد. تشک های مواج سلولی، وزن بالاتر در حدود ۱۲۰ کیلوگرم را تحمل می کنند و مناسب افرادی هستند که زیر ۲ یا ۳ سال باید در بستر باشند. ظاهر تشکهای مواج سلولی شبیه لولههای در کنار هم چیده شده است که توسط کمپرسور باد میشود. تشک های مواج سلولی، وزن را به صورت مناسب پخش میکند و مانع از ایجاد فشار به یک نقطه میشود. تعداد این لولهها یا سلولها ۱۵ تا ۲۵ عدد می باشد و برای زخم بستر درجه سوم و چهار مناسب است.
۳- تشکهای مواج بیمارستانی ( تشک مواج لیزری یا فوق تخصصی)
در مدل تشک مواج بیمارستانی، جریان هوای نامحسوس بر روی تشک وجود دارد که از تعریق جلوگیری میکند. تعریق مهم ترین عامل بروز زخم بستر و همچنین حاد شدن آن می باشد. روی این تشکها، منافذ لیزری ریزی وجود دارد که مقداری از هوای داخل سلولها را به بیرون هدایت میکند و به این شکل هوای نامحسوسی در زیر بیمار جریان پیدا می کند. به همین دلیل، به این تشکها، تشک مواج لیزری هم گفته میشود.
این تشک، مناسب افرادی است که وزن بالایی دارند و علاوه بر این برای افرادی مناسب است که شاید مجبور باشند تا آخر عمر در بستر بمانند و یا دچار زخمهای بستر خیلی شدید هستند. برخی از انواع این تشکهای حرفهای، سیستم هشدار صوتی و یا دیداری نیز دارند که خرابی یا سوراخ شدن یک سلول را هشدار میدهند. به همین دلیل، به آنها تشک مواج سنسوری نیز گفته میشود. برخی از انواع دیگر این تشکها سیستم هوشمند تنظیم فشار بر اساس وزن بیمار نیز دارند.
مطالعه بیشتر : بهترین زیرانداز بیمار
سخن پایانی
خوشبختانه در حال حاضر انواع متفاوت این تشکها با کیفیتهای مختلف در بازار موجود است و کار نگهداری و مراقبت از افراد کم حرکت یا بی حرکت را آسان تر کرده است. اگر شما هم می خواهید نوعِ مناسب آن را انتخاب کنید، باید به فاکتورهای مهمی که در متن اشاره شد، توجه داشته باشید. به طور قطع انتخاب مناسب این تشکها در روند درمان یا پیشگیری بیماری زخم بستر، بسیار موثر خواهد بود. در انتخاب هر نوع تشک، سه عامل سیستم توزیع فشار، سیستم توزیع باد و سیستم قدرت پمپ یا نحوه مدیریت خروجی بسیار حائز اهمیت است.
سوالات متداول
دو دلیل مهم برای خرید تشک مواج برای پیشگیری از زخم بستر وجود دارد، اول اینکه زخم بستر عارضه بسیار خطرناکی برای افراد دیابتی و سالمندان است و در صورت بروز، مشکلات اساسی ایجاد می کند، دوم اینکه درمان زخم بستر بسیار پرهزینه است.
تشک مواج سلولی که تشک و پمپ آن از تکنیکی پشتیبانی می کند که شامل تغییر مقدار هوای تشک در سلول است. تغییر چرخه زمانی جهت ارسال باد، پر شدن و تخلیه منظم و برنامه ریزی شده سلول ها باعث حرکت جزئی در بدن بیمار می شود. حرکات ناشی از تشک امواج سلولی متناوب برای بهبود و پیشگیری از زخم بستر در بیماران پرخطر و کسانی که در کما هستند بسیار مفید است. چرا باید تشک مواج بخریم؟
کاربرد تشک مواج سلولی متناوب چیست؟
بدون دیدگاه