عفونت بیمارستانی

افرادی که در بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی و درمانی مشغول به کار هستند، در معرض عفونت بیمارستانی هستند. عفونت بیمارستانی سبب می‌شود که بدن افراد در دوران نقاهت، ضعیف شود و در برخی موارد خاص منجر به مرگ شخص گردد. این عفونت‌‌ها سبب افزایش دوره بستری بیمار می‌شود.

عموماً عفونت‌هایی که بعد از گذشت ۴۸ تا ۷۲ ساعت بعد از پذیرش بیمار، در بدن بیمار ظاهر می‌شود را به عنوان عفونت بیمارستانی تلقی می‌کنند. اما در مواقعی که تا قبل از ۴۸ ساعت، علائم بیماری در بدن فرد ظاهر شود را می‌توان بیانگر این موضوع دانست که بیمار در مرحله کمون بیماری قرار دارد. در مقاله از مجله سلامت پادرا ، قصد داریم شما را با انواع عفونت‌های بیمارستانی و روش‌های پیشگیری از آن آشنا کنیم.

عفونت بیمارستانی چیست؟

همانطور که گفتیم ﻋﻔﻮﻧﺖ‌های ﺑﻴﻤﺎﺭﺳﺘﺎﻧﻲ ﺑﻪ ﻋﻔﻮنت‌هایی ﮔﻔﺘﻪ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﻛﻪ در زمان پذیرش بیمار وجود ندارد و بعد ﺍﺯ ﭘﺬﻳﺮﺵ فرد ﺩﺭ ﺑﻴﻤﺎﺭﺳﺘﺎﻥ، معمولا ۴۸ تا ۷۲ ﺳﺎﻋﺖ ﺑﻌﺪ، ﻳﺎ در زمانی بین ۱۰ تا ۲۰ روز بعد ﺍﺯ ﺗﺮﺧﻴﺺ ﺑﻴﻤﺎﺭ ظاهر شود. گفتی است احتمال ظاهر شدن ﻋﻔﻮﻧﺖ‌ ﺯﺧﻢ ﺟﺮﺍﺣﻲ ﭘﺲ ﺍﺯ ﺗﺮﺧﻴﺺ ﺑﻴﻤﺎﺭ، ۴۰% است. ﻋﻔﻮﻧﺖ‌ﻫﺎﻱ ﺑﻴﻤﺎﺭﺳﺘﺎﻧﻲ ﻋـﻼﻭﻩ ﺑـﺮ ﺑﻴﻤﺎﺭﺍﻥ، در ﻛﺎﺭﻛﻨﺎﻥ بیمارستان ﻭ ﻋﻴﺎﺩﺕ ﻛﻨﻨﺪﮔﺎﻥ نیز ظاهر می‌شود. 

 ﻫﺮ ﻳﻚ ﺍﺯ ﺍﻋﻀﺎﻱ ﺑﺪﻥ، ﻣﻲﺗﻮﺍﻧﺪ ﺩﭼﺎﺭ ﻋﻔﻮﻧﺖ شود اما ﺩﺭ ﺑﻴﻦ ﺍﻧﻮﺍﻉ ﻋﻔﻮﻧﺖ‌ﻫﺎی ﺑﻴﻤﺎﺭﺳﺘﺎﻧﻲ، ﻋﻔﻮﻧﺖ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﺍﺩﺭﺍﺭﻱ، پنومونی، ﻋﻔﻮﻧﺖ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﺗﻨﻔﺴﻲ ﺗﺤﺘﺎﻧﻲ، ﻋﻔﻮﻧﺖ ﻧﺎﺷﻲ ﺍﺯ ﺯﺧـﻢ ﺟﺮﺍﺣﻲ ﻭ ﻋﻔﻮﻧﺖ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﮔﺮﺩﺵ ﺧﻮﻥ از دیگر موارد شایع‌تر و حساس‌تر است. ﻃﺒﻖ تحقیقات و بررسی‌های ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪﻩ، ﻋﻔﻮﻧﺖ ﺍﺩﺭﺍﺭﻱ ﺷﺎﻳﻊ‌ﺗﺮﻳﻦ ﻭ ﭘﻨﻮﻣﻮﻧﻲ ﻛﺸﻨﺪﻩ‌‎ﺗﺮﻳﻦ، ﻋﻔﻮنت ﺑﻴﻤﺎﺭﺳﺘﺎﻧﻲ است.

عفونت بیمارستانی چیست؟

چه کسانی در معرض ابتلا به عفونت بیمارستانی قرار دارند؟

 طبق تحقیقات و بررسی‌های انجام گرفته در مورد عفونت‌های بیمارستانی مشخص شد که افرادی که بالای ۶۰ سال سن دارند، بیشتر در معرض مبتلا شدن هستند؛ دلیل آن هم این است که سیستم ایمنی این افراد پایین است و ممکن است به دیابت و آویتامینوز مبتلا باشند. همچنین نوزادان نیز به دلیل اینکه سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر در خطر ابتلا به عفونت بیمارستانی هستند.

کنترل عفونت بیمارستانی

رعایت تمامی پروتکل‌های بهداشتی همچون استفاده از ماسک و دستکش یکبار مصرف، لباس یکبار مصرف پزشکی ، ضدعفونی کردن تجهیزات، استفاده از روپوش پزشکی و دیگر موارد بهداشتی، از جمله مواردی است که می‌توان عفونت‌ها را کنترل کرد. موارد زیر نیز از جمله مهم‌ترین موارد برای کنترل عفونت به حساب می‌آید.

  • گندزدایی و استریل کردن مداوم محیط بیمارستان و تجهیزات پزشکی
  • دفع زباله‌های بهداشتی
  • شستن مداوم دست‌ها
  • ایجاد محدودیت برای استفاده از آنتی بیوتیک‌ها

انواع عفونت بیمارستانی

انواع عفونت بیمارستانی

  • عفونت‌های قارچی: قارچ‌ها بیشتر انگل‌هایی چند سلولی هستند که با آنزیم‌ها، مواد آلی را تجزیه و جذب می‌کنند. عفونت‌های قارچی عمدتاً در لایه‌های بالایی پوست ظاهر می‌شود و به مرور می‌توانند به لایه‌های عمیق‌تر نفوذ کنند. کسانی که از آنتی بیوتیک‌ها به صورت مداوم استفاده می‌کنند و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر در معرض مبتدا شدن به عفونت‌های قارچی هستند.
  • عفونت‌های باکتریایی: باکتری‌ها موجوداتی تک سلولی هستند و می‌توانند در مناطق گرم و سرد زندگی کنند. گفتنی است تعداد محدودی از باکتری‌ها بیماری‌زا هستند و بیشتر آنان برای بدن، مفید هستند. بیماری‌های باکتریایی را می‌توان با مصرف آنتی بیوتیک درمان کرد اما بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا برخی از انواع باکتری‌ها نسبت به درمان مقاوم‌تر هستند.
  • عفونت‌های ویروسیمیلیون‌ها: ویروس‌ها در نقاط مختلفی از جهان وجود دارند و تا به حال ۵۰۰۰ مورد از انواع ویروس‌هایی شده‌اند. ویروس‌ها یک قطعه کد ژنتیکی می‌باشند که مولکول‌های چربی و یک لایه پروتئین، از آن محافظت می‌کند. با ورود ویروس به داخل بدن، ویروس به سلول میزبان حمله می‌کند و با ورود به سلول، مواد ژنتیکی موجود در خود را، در سلول‌های میزبان، آزاد می‌کند؛ که به سبب آن ویروس داخل بدن تکثیر می‌شود. سرماخوردگی، کرونا و HIV از جمله بیماری‌هایی ناشی از عفونت ویروسیمیلیونی هستند.

همچنین گفتنی است تبخال و بیماری‌های بسیار زیادی از طریق ویروس به وجود آمده‌اند. به همین دلیل است که در بخش مراقبت‌های ویژه، اتاق عمل و قسمت‌های پرخطر بیمارستان، جراحان و بیماران از لباس یکبار مصرف ام آر آی استفاده می‌کنند.

راه‌های انتقال عفونت بیمارستانی

  • تماس مستقیم: از طریق ترشحات بدن مثل زخم، ادرار و ترشحات زخم‌های باز.
  • تماس غیرمستقیم: تماس با تجهیزات آلوده مثل ظروف، ملحفه و سایر لوازم.
  • سرایت از حاملین و ناقلین: شامل انسان و حشرات.

جمع بندی

در این نوشته ما سعی داشتیم تا شما را با انواع عفونت‌های بیمارستانی آشنا کنیم و روش‌های پیشگیری از آن را برای شما بازگو کردیم. اگر نکات و پروتکل‌های بهداشتی به خوبی و به درستی در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها رعایت شود، احتمال انتقال عفونت بیمارستانی بسیار کاهش میابد. بیمارستان‌ها و مراکز درمانی جهت رعایت پروتکل‌های بهداشتی، خصوصاً در زمان گسترش کرونا، تجهیزات و لوازم پزشکی را به صورت عمده خریداری می‌کنند.

گروه تولید و پخش البسه پادرا با بیش از ۸ سال سابقه در زمینه تولید تجهیزات و البسه بیمارستانی، با هدف خدمت رسانی و تامین البسه مصرفی بیمارستانی انواع لباس بیمارستانی، گان، شان، زیرانداز بیمار و غیره را تولید می‌کند. برای خرید تجهیزات پزشکی با ما در واتساپ در ارتباط باشید.

چه کسانی در معرض مبتلا شدن به عفونت بیمارستانی هستند؟

افرادی که در بیمارستان‌ها کار می‌کنند و بیماران ، افرادی هستند که در معرض مبتلا شدن به عفونت بیمارستانی هستند.

مهمترین راهکارها برای پیشگیری از ابتلا به عفونت بیمارستانی؟

شستشوی مداوم دست‌ها، ضدعفونی کردن تجهیزات و لوازم بیمارستانی، دفع زباله‌ها و استفاده از ماسک، دستکش و لباس یکبار مصرف پزشکی.

۵/۵ - (۲ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه تماسفروشگاه ارتباط با ما