همیشه یکی از مهمترین عوامل در پیشرفت یک علم، پیشرفت ابزار آلات آن بوده است. هرچه ابزار بهتری برای شناسایی محیط داشته باشیم، بالطبع بیشتر در آن علم جلو میرویم. علم پزشکی از مهمترین علومی است که با جان موجودات زنده سروکار دارد و به علت نبود فضای آزمایشگاهی که بتوان به راحتی به آزمون و خطا پرداخت، نیازمند ابزار بسیار دقیقی است. در این مقاله از پادرا قصد داریم یکی از قدیمیترین و پرکاربردترین ابزار پزشکی، یعنی گوشی پزشکی را به شما معرفی کنیم.
تاریخچه گوشی پزشکی (Stethoscope)
در سال ۱۸۱۶ بود که گوشی پزشکی برای اولین بار و در کشور فرانسه اختراع شد. رنه لاینک فرانسوی به دنبال محدودیت فرهنگی که در پس معاینه قفسه سینه بیماران داشت، تصمیم گرفت که وسیلهای برای حل این مشکل بسازد. از این رو او گوشی ساخت که به سمع بهتر و متمرکز شدن صدا کمک می کرد و به این طریق اولین گوشی پزشکی ساخته شد. این گوشی به شکل شیپور بود و یک خروجی برای دریافت صدا داشت.
به مرور زمان گوشی های پزشکی اولیه شکل جدیدتری به خود گرفتند و از یک خروجی دریافتی به دو خروجی تبدیل شدند تا پزشک بتواند بهتر صداها را بشنود. بعد از این تغییر، بقیه متخصصان تلاش کردند نواقص این طرح را برطرف کنند و نوآوری خاصی در آن ایجاد کنند. در سال ۱۹۶۰، دکتر لیتمن ویژگی های صوتی و آکوستیکی Stethoscope را تقویت کرد و اثر مهمی در این وسیله به جا گذاشت.
این پیشرفت ها تا به امروز ادامه داشته و با وجود حفظ ساختار اولیه گوشی پزشکی، جزئیات آنها تغییرات بسیاری داشته است. به صورتی که امروزه گوشیهای پزشکی به گوشی های پزشکی هوشمند تبدیل شده اند. این گوشی ها دارای ویژگیهای مختلفی از جمله تقویت چند برابری صدا را دارند.
مطالعه بیشتر : تجهیزات بیمارستانی
انواع گوشی پزشکی
گوشی های پزشکی انواع مختلفی دارند که هریک کاربرد متفاوتی نیز دارند. متداولترین کاربرد گوشی های پزشکی غربالگری و یا تشخیص اولیه است. در این مقاله به صورت مختصر به معرفی انواع گوشی پزشکی میپردازیم و ۳ نوع مختلف آن را معرفی خواهیم کرد.
-
گوشی پزشکی آکوستیک
معروفترین و شناخته ترین مدل بین گوشی های پزشکی موجود در بازار از دید عامه مردم، گوشی طبی آکوستیکی است. به گوشی پزشکی آکوستیکی، “Stethoscope مکانیکی” نیز گفته میشود.
این گوشی ها سادهترین نوع گوشی های پزشکی هستند که توانایی دریافت صدا از اعضاء مختلف بدن مثل ریه، قلب، معده و دیگر اعضا را دارند. گوشی پزشکی آکوستیک از ۳ بخش اصلی دیافراگم (که وظیفه دریافت صدا از بدن را دارد)، تیوب (یا لوله) و گوشی (که در داخل گوش قرار میگیرد) تشکیل شده است.
-
گوشی پزشکی الکترونیکی (هوشمند)
گوشیهای پزشکی هوشمند، این قابلیت را دارند که صدا را تا ۱۷ برابر افزایش دهند. به همین دلیل از جایگاه ویژهای در بین گوشیهای پزشکی برخوردار هستند. این گوشیها سنسورهایی دارند که که صداهای دریافتی از طریق دیافراگم را تقویت میکنند و صدایی واضح را در اختیار شنونده میگذارند. طبیعتا قیمت این گوشیها نیز از گوشیهای آکوستیکی بسیار بیشتر است.
-
گوشی پزشکی نوزاد (جنین)
این گوشی پزشکی به گونه ای طراحی شده است که صداهای ضعیفی که از سینه نوزاد ساطع میشود را دریافت می کند. این گوشیها به علت کاربرد خاصتری که نسبت به دیگر گوشیهای پزشکی دارند، عمومیت کمتری دارند.
-
گوشی دامپزشکی
گوشی دامپزشکی برای معاینه دام و حیوانات، اعم از پرندگان و خزندگان و چهارپایان استفاده میشود. گوشی های دامپزشکی ویژگی های خاصی دارند که برای معاینه حیوانات مناسب بوده و گاهی اوقات تفاوت هایی با گوشی های پزشکی معمولی که برای انسان استفاده میشود، دارند.
مطالعه بیشتر : روپوش پزشکی
اجزای گوشی پزشکی
هر Stethoscope سه بخش اصلی دارد:
- سر گوشی: تیوب (ریموت دیجیتال مربوط به گوشی های هوشمند است که مورد بحث ما نیست)
- سرگوشی (دیافراگم): دیافراگم بخشی از گوشی پزشکی است که روی بدن قرار میگیرد و صدای درون بدن را دریافت و تقویت می-کند.
- بل: به بخش پشت دیافراگم گفته میشود که توانایی دریافت صداهای بم تر را دارد.
- تیوب: تیوب یا لوله که مسئول انتقال صدا از بخش دیافراگم به سمت گوشی است. جنس و اندازه این لوله در انتقال درست صداها بسیار پر حائز اهمیت است.
- گوشی: در انتها نیز این صدا به بخش “گوشی” میرسد و از آنجا نیز به گوش پزشک منتقل میگردد.
موارد قابل توجه در انتخاب گوشی پزشکی
میدانیم که امروزه گوشی پزشکی جزء اولین ابزارهایی است که هر دانشجوی تجربی، اعم از پزشکی، پرستاری و دامپزشکی با آن سروکار دارد و گستره ی کاربردی متنوعی دارد. اما سوال اساسی اینجاست که بهترین گوشی پزشکی چه ویژگی دارد؟ مبنای انتخاب آن چیست و چگونه عمر مفید این وسیله را افزایش دهیم؟
در انتخاب یک Stethoscope باید پارامترهای مختلفی را در نظر گرفت. به طور کلی این پارامترها را به دو بخش اصلی تقسیم می کنیم. وجه اول توجه به محیط کار و بخشی است که میخواهیم با گوشی مورد معاینه قرار دهیم، مثل قلب، ریه و …. وجه بعدی ویژگیهای فیزیکی خود گوشی پزشکی است، مثل طول لوله، انعطاف و … . مجموعه عواملی را که ذکر کردیم، باعث میشود تا یک گوشی پزشکی از تمامی منظرها برای مصرف کننده خود مورد قبول باشد.
شرایط محیط بیرونی گوشی پزشکی
اولین سوالی که مطرح می شود این است که شما در چه فضایی مشغول به کار هستید؟ دانشجو هستید یا متخصص؟ آیا این فضا ساکت و آرام است یا فضایی شلوغ با تعداد مراجعات بالا است. آیا در حال خدمت به سنین خاصی از مراجعین مثل کودکان هستید یا با همه رنج سنی در تعامل هستید. تخصص شما چیست و برای کدام عضو بدن از گوشی پزشکی استفاده می کنید. پاسخ به این سوالات قبل از تهیه گوشی پزشکی بسیار کارآمد خواهد بود.
پس اگر در محیطی کار می کنید که ساکت است و صدای مزاحمی در آن وجود ندارد، بهترین Stethoscope که میتوانید به سادگی از استفاده کنید، گوشی پزشکی مکانیکی است. اما در صورتی که در محیط شلوغی کار می کنید، برای مثال در آمبولانس کار میکنید، بهترین گوشی پزشکی، گوشیهای دیجیتال است که توانایی تقویت صدا تا چندین برابر را دارند.
مخاطبی که معاینه می شود
مسئله مهم بعدی اشخاصی هستند که تحت معاینه شما قرار می گیرند. اگر با کودکان سروکار دارید، بهتر است گوشیپزشکی انتخاب کنید که صداهای زیر یا به عبارتی کم فرکانس را بهتر تشخیص میدهد و کارایی بیشتری در این بخش دارد یا برای افراد شاغل در بخش بیهوشی نیز گوشیهای مخصوصی وجود دارد که از آنها استفاده میکنند؛ همچنین گوشی پزشکی مناسب دانشجو باید به گونه ای باشد که صداها را به خوبی دریافت و انتقال دهد؛ بنابراین تخصص فرد نیز در انتخاب گوشی مهم است. البته که تمام این موارد در نهایت به میزان تقویت صدا در گوشی و قدرت دریافت صداهای زیر یا بم خلاصه می شوند.
نوع تخصص پزشک
عضوی که مورد معاینه پزشک قرار میگیرد نیز در انتخاب Stethoscope بسیار موثر است. به عنوان مثال متخصصان قلب و عروق که می خواهند صدای قلب را بشنوند، باید از گوشیهای پزشکی خاصی (کاردیولوژی) استفاده کنند. فیلترهای صدایی این نوع از گوشی های پزشکی کاملا متناسب با فرکانسهای قلب ساخته شده است. در این بخش دقت و شفافیت صدای دریافت شده اهمیت بالایی دارد که به همین دلیل از گوشیهای پزشکی سطح بالاتر معمولا استفاده می شود.
مطالعه بیشتر : تشک برقی
قیمت گوشی پزشکی
مورد دیگری که روی انتخاب مناسب یک گوشی پزشکی تاثیرگذار است، قیمت Stethoscope است. معمولا کیفیت و قیمت Stethoscope با یکدیگر رابطه مستقیم دارند. اما گاهی اوقات نام یک برند باعث چند برابر شدن قیمت یک محصول در مقابل محصولاتی کاملا مشابه میشود.
عوامل زیر در یک قیمت گوشی پزشکی تاثیر می گذارد:
- مواد به کار رفته (جنس)
- تکمه گوش
- ضخامت لوله و طول آن
- دوام و عمر مفید
- تکنولوژی به کار رفته در محصول
- دیافراگم و بل
- بخش های الکترونیکی استفاده شده
- برند تجاری
ویژگی های یک گوشی پزشکی خوب
در ادامه این مقاله می خواهیم کمی بیشتر در مورد خصوصیات فیزیکی گوشی پزشکی و آنچه که باعث استفاده بهتر از آن میشود را مورد بحث قرار دهیم تا بتوانیم معیاری برای بهترین Stethoscope ارائه دهیم.
هدست:
هدست بخشی از گوشی پزشکی است که درون گوش قرار میگیرد و صدا از درون آن شنیده میشود. دو فاکتور مهم برای هدست وجود دارد، اول خوب ایستادن آنها در گوش است که هم محکم درون گوش بایستد و هم صداهای بیرون را حذف کند و دوم جنس آنهاست که از لطافت لازم برخوردار باشد تا به گوش آسیبی نرساند. همچنین به خاطر حساس بودن نقطهای که در آن قرار میگیرد، از جنسی باشد که کمتر باکتریها را به خود جذب کند.
سرگوشی:
سرگوشی، بخشهای فلزی گوشی است که درون آن خالی است و صدا از این دو جابجا میشود. جنس سرگوشی ها آلومینیوم یا استیل است و تولید کنندگان سعی میشود در ساخت آن تا جایی که امکان دارد از فلزات سبک ولی مستحکم استفاده کنند. وزن یک گوشی پزشکی بخاطر آنکه همیشه همراه دکتر است و در نقطهی مهمی مثل گردن قرار میگیرد، باید تا جای ممکن سبک باشد و البته این نباید از استحکام گوشی کم کند. چرا که به دلیل کاربرد زیاد ممکن است در معرض افتادن باشد.
تیوبها:
یکی از بخشهای مهم دیگر تیوبهای گوشی پزشکی هستند. به غیر از انعطاف پذیری و کیفیتی که در داخل تیوب Stethoscope برای رساندن صدا باید وجود داشته باشد، اندازه طول این تیوبها نیز مورد اهمیت است. کوتاهی و یا بلندی بیش از حد تیوب میتواند از کارایی آنها کم کند. برای مثال طول کم یک تیوب باعث میشود که دکتر نتواند به راحتی مریض را معاینه کند. همینطور بلند بودن بیش از حد طول تیوب نیز هم در کیفیت صدا و هم در جابجایی گوشی پزشکی مشکلاتی را ایجاد میکند. معمولا آلودگی زیاد تیوب ها در گوشی پزشکی مشکلی اجتناب ناپذیر است که به دلیل احتمال انتقال ویروس یا میکروب حتما باید آن را تمیز نگه دارید. سعی کنید گوشی هایی تهیه کنید که تیوب آنها ضخامت کافی را داشته و تا حد ممکن کمتر به خود چربی جذب کنند.
دیافراگم:
قطعا گرفتن صدای با کیفیت مناسب، مهمترین بخش گوشی پزشکی است. یک دیافراگم خوب به گونهای عمل میکند که با تغییر فشار بر روی بخش مورد معاینه، میتواند فرکانس دریافتی را از بالا به پایین و برعکس تغییر دهد. متاسفانه تشخیص کیفیت دیافراگم با تست اولیه امکان پذیر نیست و بعد از مدتی استفاده کاهش کیفیت صدای دریافتی، تاثیر دیافراگم را نشان می دهد.
چند کاره بودن گوشی پزشکی:
امروزه گوشیهای پزشکی، بخصوص گوشیهای دیجیتال علاوه بر عمل سمع، امکاناتی مثل ضبط صدا، گرفتن صدای قلب و ریه با هم و یا به صورت تفکیک شده و یا تنظیم شدت صدا و کارهای مشابه را انجام میدهند. قطعا هر چه کاربردهای Stethoscope بیشتر باشد، ارزش آن نیز بیشتر است.
برندهای معروف گوشی پزشکی
امروزه سلامت جسمی و روحی در بین جوامع مختلف بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است، افراد در تلاشند تا با رعایت تغذیه و ورزش مداوم سلامتی خود را حفظ کنند و از بروز هرگونه بیماری جلوگیری کنند. اما همانگونه که در دنیای صنعتی امروز پیش میرویم، بیماری های مختلفی بروز میکند که تا پیش از آن وجود نداشته است. لذا پیشرفت در زمینه های مختلف تجهیزات پزشکی از اهمیت خاصی برخوردار است تا بلافاصله هرگونه تعارض و عدم هماهنگی تشخیص داده شود و در صورت امکان درمان، روند آن زودتر آغاز شود.
بنابراین پیدا کردن یک وسیله پزشکی که بشود به آن اعتماد کرد و کالاهای آن متناسب با کاری که انجام میدهد از ویژگیها و دقت مورد نظر برخوردار باشد، کار ساده ای نیست. در این میان شرکتهای برتر دنیا که سابقه طولانی در تولید تجهیزات پزشکی در جهان دارند، بیش از ۸۰ مورد است که ما قصد داریم در این مقاله چند شرکت اول را معرفی کنیم.
Omron
Omron یک شرکت ژاپنی است که فعالیت خود را از سال ۱۹۳۳ در کیوتو آغاز کرد. این شرکت ابتدا در زمینه تولید برق فعالیت میکرد، اما به مرور زمان وارد زمینه تولید تجهیزات پزشکی مانند استتوسکوپ، دماسنج های دیجیتال، مانیتور فشار خون و نبولایزرها نیز شد.
۳M
۳M یک شرکت سرمایه گذاری معدن در مقیاس کوچک در شمال مینسوتا است در سال ۱۹۰۲ شروع به کار کرد. سپس به نام شرکت معدن و ساخت مینسوتا نامگذاری شد. این شرکت در زمینههای مختلف نوآوری پیشرفت کرد و باعث شد تا فعالیتهای پزشکی به این شرکت اضافه شود. در حال حاضر شرکت ۳M در ۷۰ کشور جهان نمایندگی دارد و محصولات خود را یه ۲۰۰ کشور جهان صادر میکند.
جالب است بدانید که برند لیتمن به عنوان یکی از شرکتهای زیر مجموعه این کمپانی بزرگ، به تولید استتوسکوپ شهرت جهانی دارد و برند اول فروش گوشی پزشکی در دنیا است.
Welch Allyn
شرکت آمریکایی Welch Allyn در سال ۱۹۱۵ تاسیس شد و هدف خود را تولید تجهیزات تشخیص پزشکی و سیستمهای نظارت بر بیمار گذاشته است. در سال ۱۹۸۲، دكتر مورتارا، Mortara Instrument را تأسيس كرد، كه راه حلهای تشخیص و معاینات قلبی را ارائه می داد. امروزه این محصولات با الگوریتم های تشخیصی قابل اعتماد، اتصال EMR انعطاف پذیر و ویژگی های امنیتی پیشرفته، به ارتقاء مراقبت از بیمار ادامه می دهند.
UltraScope
شرکت UltraScope که نزدیک به ۳۰ سال سابقه کاری دارد، بر شخصی سازی گوشی پزشکی برای افراد با هر سلیقه ای تمرکز کرده است. تغییر در رنگ قسمت دیافراگم گوشی ها به رنگهای ترکیبی و اعجاب انگیز از ویژگی های اصلی این گوشی ها می باشد. این گوشیها کیفیت بسیار خوبی دارند و صداهای خارجی و مزاحم را حذف می کنند.
McCoy
شرکت McCoy نیز بیش از ۵۰ سال سابقه کاری دارد و یکی از شرکت های پیشگام در رنکینگ تولید کنندگان گوشی پزشکی به شمار می رود. در حال حاضر این شرکت بیش از ۱۵ مدل مختلف Stethoscope تولید میکند.
کمپانی های دیگری مثل EKO ADC ،Cardionics ،Heine Optotechnik ،MDF ،Vorfreude و Riester نیز در بین ۱۰ کمپانی اول جهان در تولید استتوسکوپ قرار دارند.
سخن پایانی
خوب است بدانیم که محافظت و نگهداری از Stethoscope مثل هر وسیله ای دیگری حائز اهمیت است. با نگهداری صحیح طول عمر مفید گوشی پزشکی افزایش می یابد. هر گوشی پزشکی که تهیه میکنید باید یک پوشش مناسب داشته باشد تا در هنگام جابجایی صدمهای نبیند. علاوه بر این یک سری مواد تمیز کننده مخصوص نیز برای گوشیهای پزشکی موجود است که میتواند در افزایش عمر آن بسیار مفید باشد. در هنگام خرید این نوع تمیزکنندهها دقت کنید تا این مواد به رنگ یا جنس Stethoscope صدمه نزند و واکنش نشان ندهند.
سوالات متداول
از جمله ویژگی های یک گوشی پزشکی خوب می توان به مقاومت در برابر آب، وضوح صدا، حساسیت فوق العاده بالا به صدا و گارانتی خوب اشاره کرد.
گوشی روی بدن فرد قرار می گیرد و پرده دیافراگم یا قسمت زنگ لرزش های بدن را تبدیل به ارتعاشات صوتی می کند و کمی آن را تقویت می کند سپس صدا وارد لوله یا لوله های رسانای صدا شده و در نهایت از طریق گوشی های مخصوص وارد می شود. در خرید گوشی پزشکی به چه نکاتی توجه کنیم؟
بدنه یک گوشی پزشکی چگونه کار می کند؟
بدون دیدگاه